Om lilla tyresö vandrarhem


Oavsett om det du söker är en plats för avkoppling, en mötesplats eller en sammankomst i goda vänners lag, så är Lilla Tyresö den perfekta platsen för just det.
Med sin närhet till god kommunikation, sina bekväma rum och vackra/funktionella lokaler för såväl middagar som mingel och konferenser, kan du ordna den perfekta sammankomsten. 
 
Vandrarhemmet är uppdelat på tre byggnader, Prinsvillan, Handelsboden och Lakejvillan. Här bor du i fantastiska rum med trevliga möbler & många trivsamma gemensamhetsutrymmen.
Prinsvillan rymmer två dubbelrum med eget badrum samt två familjerum & ett tvåbäddsrum med badrum i hallen. Här kan du som reser med en större grupp hyra lokaler och kök eller hela huset. Hela Prinsvillan är ommålad invändigt vintern 2015/2016. Vi har under våren även investerat i en ny konferensutrustning och förnyat vårt möblemang.
 
I Handelsboden erbjuder vi ett mysigt boende i den byggnad som en gång var Tyresös första handelsbod. Idag rymmer byggnaden nio sovrum med bäddar för två, fyra eller sex personer. I Handelsboden får våra gäster tillgång till ett generöst antal toaletter, duschar i korridoren, bastu, sällskapsrum, matrum och kök. Här kan du laga egen mat och rå om dig själv. Sovrummen, köket och de allmänna ytorna är renoverade vintern 2014/2015.
 
Lakejvillan är det äldsta huset på gården och används idag till kontor och personalrum.
 
STF Stockholm/Tyresö Vandrarhem står på en mycket anrik mark. Redan på 1400-talet byggdes stenborgen Tyresöhus på kullen där vandrarhemmet ligger. Borgen brann ner och på 1880-talet uppfördes en rättarbostad på den gamla borgens grund som numera kallas för Prinsvillan.
Under många år hyrde prins Eugen platsen som sommarbostad. Här träffade han varje sommar sina konstnärsvänner. På Tyresö målade han sitt kanske mest kända konstverk, ”Molnet”. 

Här nedan kan du läsa mer om vad som händer på gården, vilka intressanta sammarbeten vi har och om Lilla Tyresös långa historia.

Kontakta oss, så berättar vi mer!

Lilla Tyresös hyresgäster

På platsen Lilla Tyresö är det inte längre bara ett vandrarhem. Sedan hösten 2015 driver vi även ett Socialt arbetsintegrerat företag, Grow Tyresö. Vi har också glädjen att berätta att från i höst är det möjligt att musta sina äpplen här på Lilla Tyresö hos 135Äpplen. Sedan sommaren 2015 har vi också äran att hälsa våra flitiga bin från Tyresö honung varmt välkomna. Här nedan följer en liten presentation av varje företag.

Grow tyresö

Vi vill att alla ska få en chans att utvecklas efter sin egen förmåga. Individuell planering med blicken framåt är vårt fokus. Vad behöver just du träna på eller ha extra stöttning i? Vi jobbar för att du ska komma från oss med en klarare självförståelse om vad just du har för kapacitet & styrkor om det så är för hel/halv eller deltid i arbete, studier eller annat.
Grow Tyresö är som bolagsform en ekonomisk förening och med det ett arbetsintegrerande socialt företag.
Arbetsträning efter deltagarens egna förmåga.
Delaktighet för alla medarbetare.
Återinvesterar vinster i den egna verksamheten.
GROW = Goal - Reality - Options - Will

Kontakt:
www.growtyreso.se
telefon: 08-770 03 04
e-mail: info@growtyreso.se

135 Äpplen

Äppelmusteri & Tillverkning
135 Äpplen är ett nystartat litet familjeföretag som tillverkar äppelprodukter som enbart innehåller Tyresöäpplen. Hasse & Inez är duon bakom 135 Äpplen och är verksamma på Lilla Tyresö (i den gamla verkstaden bakom Handelsboden) med deras lilla musteri. Med deras kompetens ges möjligheten till ännu fler meningsfulla arbetsuppgifter för våra deltagare i Grow Tyresö.

Öppettider:
Under äppelsäsongen fre-sön 10:00-18:00. Ring Hasse & Ines för mer information

För mer information kontakt Hasse eller Ines.
www.135äpplen.se​​​​​​​
Telefon: 070-7354508
e-mail: info@135äpplen.se
Följ 135äpplen på facebook och instagram
 

Tyresö honung

Tyresö Honung är en liten familjeverksamhet som ägnar sig åt nästan allt inom biodling.
Från honungsproduktion, biprodukter, och kurser till bisafari.  Våran honung är 100% naturlig, utan tillsatser. Under sommaren erbjuder vi bisafari. Där får du besöka en bikupa och lära dig allt om binas liv, arbetsuppgifter och binas roll i ekosystemet. Tyresö Honung drivs av Noemi Nilsson med familj. Under sommaren 2016 hålls bisafari, läs mer här
 
För mer information kontakta Noemi:
www.tyresohonung.se
Tel:073-6482965
e-mail: frenobeasbee@gmail.com
Följ oss gärna på Instagram:tyresohonung
 

Historien

Tyresö Slott & Parks gedigna och spännande historia går tillbaka till mitten av 1600-talet. Då byggdes de ståtliga byggnader som än idag fylls med aktivitet. Huvudflygeln på slottet restaurerades under 1990-talet och fungerar numera som museum genom Nordiska Museets försorg.

Lilla Tyresö Vandrarhem ligger i kanten av Tyresö Slottspark på kulturhistorisk mark vid kalvfjärdens inlopp. Redan på 1400-talet byggdes stenborgen Tyresöhus på kullen där vandrarhemmet ligger. Borgen brann ner (I Prinsvillans trädgård, och under dess fundament går det att se resterna av det som en gång i tiden var Tyresö Hus.) Anläggningen består idag av tre byggnader, Prinsvillan, Handelsboden och Lakejvillan

Prinsvillan uppfördes på 1880-talet som en rättarbostad på den gamla borggrunden. Under åren 1894-1912 hyrde Prins Eugen Prinsvillan som sommarbostad. Här träffade han varje sommar sina konstnärsvänner. Det var här som Prinsen målade sitt kanske mest kända konstverk, ”Molnet”. 

Handelsboden, I slutet av 1800-talet byggdes också Handelsboden. Här kunde Tyresöborna handla allt det de inte kunde odla själva, såsom kryddor, tyger och andra förbruksvaror. Huset kom att bli en naturlig knytpunkt i trakten och kom att förenkla Tyresöbornas vardag. Tidigare hade de varit tvungna att ta sig hela vägen in till Stockholm för att handla sina varor. 

Lakejvillan, ett hus som fick stå kvar när de flesta husen revs på Lilla Tyresö var Lakejvillan. Det är således med god marginal, det äldsta huset på gården. Hur gammalt det är, vet faktiskt ingen. Huset har i alla fall under åren som gått fyllts med än den ena och än den andra verksamheten. Bland annat har ett karamellkokeri funnits i källaren och en gång i tiden var huset bostad för den något mer finklädda delen av gårdspersonalen – lakejerna. Därav villans namn.

Historiska bilder

Vägbeskrivning Lilla Tyresö

Med buss:
Buss 875 från Gullmarsplan tar dig hela vägen till Tyresö Kyrka. Där kliver du av för att sedan gå mot kyrkan. Ta därefter höger vid skylten L Tyresö (röd brevlåda) och gå över bron och uppför backen. Gullmarsplan ligger söder om Centralen utmed gröna tunnelbanelinjen.

Med bil:
Kör väg 73 söderut från Stockholm. Väg 73 nås från E4:an och Söderledstunneln. Sväng av mot Tyresö, väg 229, och följ skyltarna mot Tyresö. När du kommer till Tyresö följer du skyltarna mot Tyresö Slott, rakt fram genom 5 rondeller. I den sjätte tar du höger mot Tyresö Slott och vandrarhemsskylten. Tag vänster mot slottet, in på Kyrkvägen. Sväng sedan till höger vid skylten L Tyresö. Kör över bron. Parkeringen ligger till höger efter bron.
Välkomna!

karta


GPS
WGS84: N 59° 14.1117', E 18° 17.9513'
Decimal: 59.2352, 18.2992

Kontakt

Lilla Tyresö Vandrarhem
Telefon: 08-7700304
e-post: boka@lillatyreso.se

Vi svarar i telefonen och på e-post helgfria vardagar mellan kl. 09.00 och 16.00. Klicka på e-postlänken ovan så får du rätt mailadress..

Besöksadress:
Kyrkvägen 5, 135 60 Tyresö

Postadress:
Box 1218, 135 02 Tyresö